Ne légy nagy mellénnyel: Az elektromos autód károsabb lehet, mint egy gázhajtású

Az EU előírta a járművek környezet károsító hatásainak mérését a jármű teljes élettartamára: A gyártástól az újra hasznosításig.

litium
Ez nem a Mars. Valahol Chilében található ez a lítiumbánya.

 

Több nyilatkozatot is hallottunk a közelgő Párizsban tartandó klíma konferencia kapcsán elhangzó műsorokban. Ezen megnyilvánulások gyakran zárulnak a hazai elektromos autózás elterjesztésének a szükségességét alátámasztó érveléssel, ami nevezetesen az un. „zéró-emesszió”a már futó elektromos autók tekintetében. Így volt ez az említett riportban is, ahol még egy örvendetes hírrel megspékelve: újabb ingyenes EV-töltő parkolót adtak át, természetesen Budapesten egy nagy bevásárló parkolójában.

Az ökológiai lábnyom egy tényezője
Az ökológiai lábnyom egy tényezője

 

Vizsgáljuk, meg egy kicsit tehát ezt az un. „zéró-emisszió” kérdéskört most tényleg globálisan és totálisan: ugyanis a valódi emisszióba a jármű előállításához szükséges kibocsátást is be kell számolni, nem elég a jármű elkészültétől számolni azt! Ezért mondjuk, hogy totálisan és az sem mindegy, hogy hol szennyezik a környezetet, ezért mondjuk, hogy globálisan kell ezt figyelembe venni, még akkor is, ha ez most nem igazán „trendi” dolog.
Mi is kell leginkább egy modern és viszonylag nagy hatótávú elektromos hajtású járműhöz? Lítium, mintegy 20 kg tömegben, ami főképpen Dél-Amerikában, Kínában és horribile dictu Afganisztánban található nagy mennyiségben. Ezen országok egyike sem arról ismerszik, hogy a környezetüket olyan nagyon védenék, sőt a kibányászás körülményei is igen sok visszássággal tarkítottak (gyermekmunka, munka-, balest- és egészségügyi körülmények stb.), de ezen a kérdésen most lendüljünk túl, fő az emisszió kérdése, míg az a cirka 20 kg lítium szükséglet előáll!