Katalitikus utóégetők

Katalítikus utánégetők /Catalitic Converters/
A katalítikus utánégetők kifejezés jelöli általában a kipufogó gázok környezetvédelmi szempontból való megtisztítását szolgáló rendszereket.

Általában valamely hatékony kémiai katalizátort (általában nemesfémet mint pl. platínumot vagy ródiumot) tartalmaznak, kerámiában vagy fémházban. Emellett egy sor szabályozó elemet, melyek segítségével kontrollálhatók a lezajló folyamatok az adott konstrukciónak megfelelően. A következők zajlanak ezen rendszerekben: a szénmonoxid széndioxiddá, szénhidrogének vízzé illetve széndioxiddá alakítása és/vagy a nitrogén oxidoknak nitrogén és oxigén molekulákká konvertálása oly módon, hogy a környezetszennyezőket 90%-nál jobban kiszűri a kipufogógázból.
Az un. háromutas (three-way) katalítikus konverterek a benzin motoroknál oxidációs katalítikus konverterekből illetve NOx tárolós konverterekből tevődik össze (cerine alapú folyadékkal), míg a dízel motoroknál ehhez társul az un. SCR-sytem, az un. szelektív katalítikus konverterek, melyek csak nitrogén molekulákat és vízpárát bocsátanak ki nem kívánatos melléktermék kibocsátás nélkül, úrea /karbamid, azaz CO(NH2)2/ 32.5%-os nagytisztaságú oldat folyamatos hozzáadásával (AdBlue). A karbamid oldatból a magas hőmérséklet, cca. 250°C hőfok hatására ammónia /NH3/ szabadul fel, ami az NOx-ekkel reakcióba lépve vízpárát/H2O/ és nitrogén /N2/ molekulákat eredményez a széndioxid /CO2/ mellett. Mindhárom anyag a természetben tulajdonképpen a leggyakrabban előforduló molekulákból áll, így a környezet szempontjából tulajdonképpen csak hő szennyezés áll elő.
A háromutas kifejezés a szénmonoxid, a szénhidrogének és az NOx-ek maradéktalan elégetését jelenti, ami eredményeképpen vízpára+széndioxid+nitrogéngáz áll elő. A dízeleknél e mellé még un. koromfogó is szükséges, hogy az EURO5 és a még magasabb környezetvédelmi normákat is ki tudjuk elégíteni, mivel itt a részecske kibocsátás (korom) is határérték alá esik, sőt az EURO6 szabályozásnál már a nem dízelüzemű motoroknál is van korlátozás a részecske kibocsátásra.