Dízel részecske szűrő

A koromfogó /Diesel Particulate Filter/ működése
Feladata az elégetlen szénvegyületek kiszűrése a dízelmotor kipufogógázból, így az nem bocsát ki füstöt, amit a köznyelv koromnak aposztrofál, ezért kapta népies ihletésű koromfogó nevet ez a valójában dízel elégetlen részecske kipufogó szűrő.
A szűrő katalítikus bevonattal rendelkezik, és additív hozzáadása nélkül működik. A precíz fémbevonat kettős funkciót tölt be, egyrészt az un. passzív regenerációs processzust teljesíti be, amikor egy lassú égetéssel a lerakódott elégetlen részecskéket széndioxiddá konvertálja (katalítikus konverter). Ez az un. konverzió 350—500 °C közötti tartományban zajlik le, és folyamatosan fenntartható mindenféle speciális beavatkozás nélkül, főképpen, ha járművet hosszú utakon használják leginkább autópályán.
A főleg városi közlekedésben használt járműveknél pedig minden 1000–2000 km megtett út után fel kell hevíteni a kipufogó gázokat 600°C hőmérséklet fölé, hogy ezáltal a szűrő még egy további regeneráción is átessen, miáltal a szűrő lerakódásai teljesen kiégnek ezen a magas hőmérsékleten.

Dízel részecske szűrő
Dízel részecske szűrő